Blog

Veltreis

Ook dit jaar heeft Willy Dries voor ons weer een uitstap in elkaar gestoken. De bestemmingen dit jaar zijn de brouwerij in Wilderen, ‘De Wroeter’ en ‘Rose Villa’ een tuin boordevol rozen.

Praktische informatie

Kostprijs: € 20
Inschrijven op rekeningnummer BE 42 9730 7588 5154 ten laatste op 7 juni 2015. Bij betaling gelieve deze mededeling te vermelden: Velt-reis 2015 + naam deelnemers

Contactpersonen
Willy Dries 0491 63 35 72 (voor informatie over de reis)
Hubert Volders 089 38 36 65 (voor informatie over de betaling)

We komen samen om 9u45 aan de zelfoogsttuin van De Wroeter.
Adres: Siegersveldstraat 36, 3500 Hasselt

Programma

 • 10u – 10u45 — Rondleiding met gids in de biologische groentetuin van ‘De Wroeter’
  Plaats: Siegersveldstraat 36, 3500 Hasselt
 • 10u45 – 11u15 — Koffie met vlaai ter plekke
 • 11u30 – 12u30 — Bezoek aan de Cottagetuin, rozentuin ‘Rose Villa’
  Plaats: Gippershoven 15, 3800 Sint-Truiden
  Er is zelfs een mogelijkheid om kersen te proeven.
 • 13u – 14u — Rondleiding met gids in de brouwerij van Wilderen
  Plaats: Wilderenlaan 8, 3800 Sint-Truiden
  Toegang via de Zoutleeuwsesteenweg, parking aan de achterkant van Tennisclub Wimbledon
 • 14u — Broodmaaltijd in de brouwerij

Brood bakken

Niet alleen granen en groenten verbouwen is belangrijk, ook de verwerking ervan. Tijdens deze les gaan we het specifiek hebben over de verschillende soorten granen en hun toepassing. Na de theoretische kant, is het tijd om zelf aan de slag te gaan. We gaan dus zelf brood bakken in een traditionele houtoven. Het nadeel van deze oven is echter dat er maar plaats is voor 25 broden. Vandaar dat er maar 25 personen hun brood mee naar huis kunnen nemen.

De kostprijs van deze activiteit bedraagt € 5.

Ook het aanvangsuur is voor deze activiteit vervroegd naar 19u omdat het brood moet rijzen.

Wanneer? Dinsdag 26 mei 2015, om 19u00
Waar?
Heempark. Hoogzij 7, 3600 Genk
Prijs? €5

Kleinveetentoonstelling

Naar jaarlijkse gewoonte organiseert de Koninklijke kleinveevereniging ‘Raskweek Genker Mijnstreek’ hun kleinveetenstoonstelling.

Wat? Kleinveetentoonstelling van hoenders, konijnen, cavia’s, duiven, park- en watervogels
Wanneer? zaterdag 24 januari 2015 van 15u tot 21u en zondag 25 januari 2015 van 10u tot 17u
Waar? Zaal De Kring, Onderwijslaan 2a te 3600 Genk
Prijs?2 Euro – kinderen onder 12 jaar gratis

Etiketten lezen en begrijpen

Als we doorheen de reclameblaadjes snuisteren of rondwandelen in de winkel, zien we vandaag de dag meer en meer ecologische producten. Iedereen weet uiteraard wat de term ecologisch betekend, maar als we dan het etiket bekijken, vallen we achterover van de logo’s op dat etiket. Er bestaan logo’s om aan te tonen dat het om diervriendelijke teelt gaat, eerlijke handel, milieuvriendelijke productie en nog veel meer. Om u meer wegwijs te maken in de wereld van de bedrukte etiketjes organiseert Velt Genk een avond waarin dit allemaal wordt verduidelijkt. Zo kan u als kenner van ecologisch producten andere mensen helpen in hun zoektocht naar de kennis van de etiketjes.

Wanneer? Dinsdag 24 februari 2015, om 19u30
Waar?
Heempark. Hoogzij 7, 3600 Genk
Prijs? €2

Kookles: Pierogi

Kookles, altijd plezant, voor de geest en het lichaam, zo’n beetje gelijk Nutella, maar dan gezonder.
Deze dinsdag maken we kennis met de Poolse keuken, meer bepaald leren we pierogi kennen.
Dat is geen Italiaanse danser, maar een deeggerecht gevuld met groenten, vlees of zoet.
Onze lesgeefster die avond is Janine Stanek.

Wanneer? Dinsdag 16 december 2014, om 19u30
Waar?
Heempark. Hoogzij 7, 3600 Genk
Prijs? €2

Snoeien van kleinfruit

Op zaterdag 25 oktober organiseert Velt Genk een snoeiles. De les wordt gegeven door Pierre Zanders. In de voormiddag is er een theoretisch gedeelte. In de namiddag wordt een en ander in de praktijk gebracht op locatie.

Het theoretisch gedeelte vindt plaats in het Heempark, van 10u00 tot 12u00, waarna er gelegenheid is om je meegebrachte lunch op te eten.

Het praktisch gedeelte vindt plaats in de tuin van Rudi Steyls, Krekenstraat 3 te Bokrijk Genk en begint om 13u30.

Veltreis 2014

Samenkomst om 9.20u aan de parking der kinderboerderij Kiewit, Putvennestraat 108 in Hasselt. We vertrekken dit jaar dus NIET vanaf het Heempark !
Bezoek met een gids van de ‘Ambertuin’ : het prachtige resultaat van de samenwerking tussen Limburg.net, de stad Hasselt en het Centrum Duurzaam Groen.
Middagmaal om 12u in ‘De Kwaakvos’ aan de school van ‘De Kids’, Borggravevijverstr.7
– Dagsoep voor iedereen
– Vlees = goulash met frietjes
– Vis = gegratineerd vispannetje met frietjes
– Vegetarisch = pastarollade met aubergines
– Uiteraard inclusief 2 consumpties van de clubkas
Bezoek ‘Inspiratietuinen’ om 14u bij de Abdijsite , Herkenrodeabdij 4 in 3511 Hasselt, ook met een gids uiteraard.

Deelname kost 30 euro per persoon. Graag inschrijven voor 7 juni aub met vermelding vlees/vis/vegetarisch. Zet het er duidelijk bij als ge wilt, alleen een ‘V’ gaat niet voldoende zijn.
Rekeningnummer is BE42 9730 7588 5154 tav Velt Genk en omstreken.
We rekenen weer op uw talrijke aanwezigheid, Willy Dries heeft het zo geregeld dat we op deze fijne dag zon zullen hebben van ’s morgens tot ’s avonds. Als ge het niet gelooft, bel dan zelf maar met Willy : 089/ 358 336 of 0491/ 633 572

Bezoek onze tuinen

De komende weken kan je een bezoek brengen aan verschillende tuinen die door onze vereniging, of in samenwerking met onze vereniging worden verzorgd.

 • Zondag 18 mei: Dag van het Park, Modeltuin Arbeidsstraat/Zonnebloemstraat
 • Zondag 1 juni: Velt Ecotuindag, Heempark

dag van het parkOp zondag 18 mei is het de Dag van het Park. In Genk zijn er dan diverse activiteiten. Onder andere kan je de nieuwe Modeltuin op de hoek van de Arbeidsstraat en de Zonnebloemstraat bezoeken. Hier kan je alles leren over ecologisch tuinieren. Tal van info-standen over composteren, bijen, kippen en tuinieren geven je graag meer uitleg over het gebeuren in en rond een ecologische tuin.

Hier vind je een overzicht van alle activiteiten in Genk op de Dag van het Park.

velt ecotuindagen 2014Op zondag 1 juni neemt neemt Velt Genk deel aan de Velt Ecotuindagen. Je kan onze tuinen in het Heempark komen bezoeken.

Het Heempark bezit een aantal thematische tuinen.
Er zijn twee uitgebreide kruidentuinen: een met keukenkruiden en een met geneeskrachtige kruiden. Er is een vlinder- en insectentuin met planten om vlinders te lokken. De bijenhal heeft een eigen tuintje. Hier is een specifiek bloemenmengsel ingezaaid, afgestemd op de noden van bijen. Verder is er nog een noten- en fruithoek en een bessentuin waarin verschillende bessenstruiken van onze streek zijn aangeplant. Naast de tuin met nijverheidsgewassen en veldgewassen, vind je ook een moestuin, die zoals vroeger met buxus in 4 percelen ingedeeld werd. In de vierseizoenentuin valt altijd iets nieuws te beleven, en in de geurentuin ruiken niet alleen de bloemen. Een varenhoek en een pompoenenhoek zorgen voor een mooi geheel.

Zeker de moeite waard! Je kan voor een begeleid (of vrij) bezoek terecht op zondag 1 juni tussen 13u en 17u.

De Velt Ecotuindagen vinden plaats op zaterdag 31 mei en zondag 1 juni. Velt Genk neemt enkel deel op zondag, dus de ideale gelegenheid om zaterdag een andere tuin te bezoeken. Brochure en overzicht deelnemende tuinen.

Wie op de Dag van het Park naar Zwartberg afzakt, kan dit misschien met een andere activiteit combineren:

Op zondag 18 mei kan je in Zwartberg terecht voor tal van activiteiten. We geven je graag een overzicht!
Zo vindt er in Genk de Dag van het Park plaats dat helemaal in het teken staat van Groen in de Stad. Dit jaar kan je aan het plein van de Louis Chaineaystraat in de Zuid-Cité van 14u00 to 18u00 terecht voor een lekkere hap op het terras, genietend van live muziek en dansoptredens. Zo staan er ondermeer “Luigi en Ramona” op het podium en kan je meedansen met Bounce, Mambo Italiano en de Griekse Vrouwen.
De regenBoog voorziet kinderanimatie en geeft een demonstratie van elektrische rolstoelfietsen. Er is ook geocaching; ga op zoek naar een schat, verstopt in de Zuid-Cité, aan de hand van gps-coördinaten!
Om 14u00 start er op datzelfde centrale feestplein een gegidste wandeling door de Zuid-Cité. Als je alles te weten wil komen over de geschiedenis van de Zuid-Cité, is deze wandeling zeker de moeite waard! We vertrekken aan het Louis Chaineayplein, dus kom zeker op tijd!
In het modeldeltuintje op de hoek van de Arbeidsstraat en de Zonnebloemstraat kan je dan weer alles leren over ecologisch tuinieren. Tal van info-standen over composteren, bijen, kippen en tuinieren geven je graag meer uitleg over het gebeuren in en rond een ecologische tuin. Bovendien kan je kennis maken met de modeltuin die sinds kort geopend is en open staat voor de hele buurt!
Verder is er in de Zuid-Cité vanaf 13u00 een garageverkoop. De adressen van de verschillende bewoners kan je de dag zelf te weten komen aan de info-stand. Maar al wandelend kom je de deelnemende bewoners ook wel tegen!
Aan diezelfde infostand kan je ook alles te weten komen over het project dat De Drempel, de wijkwerking, al enkele jaren bezig houdt. De Drempel stelde aan de stad enkele concrete wijzigingen voor wat betreft parkeren en groen in de wijk; deze uitgetekende plannen zullen ze opnieuw voorleggen aan de bewoners van de wijk.
Buiten de Dag van het Park is er ook de Open Gebedshuizen Dag. Ook de Christengemeente van Zwartberg, gelegen op de Arbeidsstraat 56, opent haar deuren van 13u00 van 17u00. Iedereen kan er vrijblijvend binnen en buiten lopen voor meer achtergrond over de geschiedenis van deze kerkgemeenschap.
Ook Buso school De Wissel opent haar deuren van 14u00 tot 18u00. Ook hier kan je terecht voor een hapje en een drankje op het terras, binnen of buiten en heb je de gelegenheid om de school en de werkhuizen te bezoeken. Bovendien kan je genieten van live muziek, is er een roofvogelshow en zijn er miniatuurvrachtwagens.
Aan de andere kant van de Marcel Habetslaan, op de Cockerillplaats, is er een rommelmarkt. Te voet kan je makkelijk van de Cockerillplaats tot aan de Arbeidsstraat stappen, een wandelpad zal gemarkeerd staan.
Hopelijk brengen deze activiteiten heel wat volk op de been. Daarom vragen we de bezoekers ook om zoveel mogelijk buiten de wijk te parkeren; dit kan bijvoorbeeld op de parking van de voetbal (G.A. Galopinstraat-, de Italiaanse Kerk (Risstraat) of de Sint-Albertuskerk (Torenlaan). Aan de bewoners van de wijk zelf vragen we zich zoveel mogelijk te voet of per fiets te verplaatsen. Bovendien wordt de Arbeidsstraat zelf afgesloten voor doorgaand verkeer.
De Stad Genk stippelde een hele fietstocht uit om de verschillende deelnemende parken en gebedshuizen te bezoeken. Informatie over de fietstocht zelf kan je krijgen op de infostand op het feestplein op de Louis Chaineaystraat, de dag zelf. Je vindt deze ook in de brochures te vinden op verschillende verdeelpunten, waaronder Stebo, Zaveldriesstraat 31.
Hopelijk laat de lente zich zondag van haar beste kant zien!