Bezoek onze tuinen

De komende weken kan je een bezoek brengen aan verschillende tuinen die door onze vereniging, of in samenwerking met onze vereniging worden verzorgd.

  • Zondag 18 mei: Dag van het Park, Modeltuin Arbeidsstraat/Zonnebloemstraat
  • Zondag 1 juni: Velt Ecotuindag, Heempark

dag van het parkOp zondag 18 mei is het de Dag van het Park. In Genk zijn er dan diverse activiteiten. Onder andere kan je de nieuwe Modeltuin op de hoek van de Arbeidsstraat en de Zonnebloemstraat bezoeken. Hier kan je alles leren over ecologisch tuinieren. Tal van info-standen over composteren, bijen, kippen en tuinieren geven je graag meer uitleg over het gebeuren in en rond een ecologische tuin.

Hier vind je een overzicht van alle activiteiten in Genk op de Dag van het Park.

velt ecotuindagen 2014Op zondag 1 juni neemt neemt Velt Genk deel aan de Velt Ecotuindagen. Je kan onze tuinen in het Heempark komen bezoeken.

Het Heempark bezit een aantal thematische tuinen.
Er zijn twee uitgebreide kruidentuinen: een met keukenkruiden en een met geneeskrachtige kruiden. Er is een vlinder- en insectentuin met planten om vlinders te lokken. De bijenhal heeft een eigen tuintje. Hier is een specifiek bloemenmengsel ingezaaid, afgestemd op de noden van bijen. Verder is er nog een noten- en fruithoek en een bessentuin waarin verschillende bessenstruiken van onze streek zijn aangeplant. Naast de tuin met nijverheidsgewassen en veldgewassen, vind je ook een moestuin, die zoals vroeger met buxus in 4 percelen ingedeeld werd. In de vierseizoenentuin valt altijd iets nieuws te beleven, en in de geurentuin ruiken niet alleen de bloemen. Een varenhoek en een pompoenenhoek zorgen voor een mooi geheel.

Zeker de moeite waard! Je kan voor een begeleid (of vrij) bezoek terecht op zondag 1 juni tussen 13u en 17u.

De Velt Ecotuindagen vinden plaats op zaterdag 31 mei en zondag 1 juni. Velt Genk neemt enkel deel op zondag, dus de ideale gelegenheid om zaterdag een andere tuin te bezoeken. Brochure en overzicht deelnemende tuinen.

Wie op de Dag van het Park naar Zwartberg afzakt, kan dit misschien met een andere activiteit combineren:

Op zondag 18 mei kan je in Zwartberg terecht voor tal van activiteiten. We geven je graag een overzicht!
Zo vindt er in Genk de Dag van het Park plaats dat helemaal in het teken staat van Groen in de Stad. Dit jaar kan je aan het plein van de Louis Chaineaystraat in de Zuid-Cité van 14u00 to 18u00 terecht voor een lekkere hap op het terras, genietend van live muziek en dansoptredens. Zo staan er ondermeer “Luigi en Ramona” op het podium en kan je meedansen met Bounce, Mambo Italiano en de Griekse Vrouwen.
De regenBoog voorziet kinderanimatie en geeft een demonstratie van elektrische rolstoelfietsen. Er is ook geocaching; ga op zoek naar een schat, verstopt in de Zuid-Cité, aan de hand van gps-coördinaten!
Om 14u00 start er op datzelfde centrale feestplein een gegidste wandeling door de Zuid-Cité. Als je alles te weten wil komen over de geschiedenis van de Zuid-Cité, is deze wandeling zeker de moeite waard! We vertrekken aan het Louis Chaineayplein, dus kom zeker op tijd!
In het modeldeltuintje op de hoek van de Arbeidsstraat en de Zonnebloemstraat kan je dan weer alles leren over ecologisch tuinieren. Tal van info-standen over composteren, bijen, kippen en tuinieren geven je graag meer uitleg over het gebeuren in en rond een ecologische tuin. Bovendien kan je kennis maken met de modeltuin die sinds kort geopend is en open staat voor de hele buurt!
Verder is er in de Zuid-Cité vanaf 13u00 een garageverkoop. De adressen van de verschillende bewoners kan je de dag zelf te weten komen aan de info-stand. Maar al wandelend kom je de deelnemende bewoners ook wel tegen!
Aan diezelfde infostand kan je ook alles te weten komen over het project dat De Drempel, de wijkwerking, al enkele jaren bezig houdt. De Drempel stelde aan de stad enkele concrete wijzigingen voor wat betreft parkeren en groen in de wijk; deze uitgetekende plannen zullen ze opnieuw voorleggen aan de bewoners van de wijk.
Buiten de Dag van het Park is er ook de Open Gebedshuizen Dag. Ook de Christengemeente van Zwartberg, gelegen op de Arbeidsstraat 56, opent haar deuren van 13u00 van 17u00. Iedereen kan er vrijblijvend binnen en buiten lopen voor meer achtergrond over de geschiedenis van deze kerkgemeenschap.
Ook Buso school De Wissel opent haar deuren van 14u00 tot 18u00. Ook hier kan je terecht voor een hapje en een drankje op het terras, binnen of buiten en heb je de gelegenheid om de school en de werkhuizen te bezoeken. Bovendien kan je genieten van live muziek, is er een roofvogelshow en zijn er miniatuurvrachtwagens.
Aan de andere kant van de Marcel Habetslaan, op de Cockerillplaats, is er een rommelmarkt. Te voet kan je makkelijk van de Cockerillplaats tot aan de Arbeidsstraat stappen, een wandelpad zal gemarkeerd staan.
Hopelijk brengen deze activiteiten heel wat volk op de been. Daarom vragen we de bezoekers ook om zoveel mogelijk buiten de wijk te parkeren; dit kan bijvoorbeeld op de parking van de voetbal (G.A. Galopinstraat-, de Italiaanse Kerk (Risstraat) of de Sint-Albertuskerk (Torenlaan). Aan de bewoners van de wijk zelf vragen we zich zoveel mogelijk te voet of per fiets te verplaatsen. Bovendien wordt de Arbeidsstraat zelf afgesloten voor doorgaand verkeer.
De Stad Genk stippelde een hele fietstocht uit om de verschillende deelnemende parken en gebedshuizen te bezoeken. Informatie over de fietstocht zelf kan je krijgen op de infostand op het feestplein op de Louis Chaineaystraat, de dag zelf. Je vindt deze ook in de brochures te vinden op verschillende verdeelpunten, waaronder Stebo, Zaveldriesstraat 31.
Hopelijk laat de lente zich zondag van haar beste kant zien!